Rotuinfoa italianvinttikoira

Italianvinttikoira on samaan aikaan sylikoira ja nopea, jopa säälimätön metsästäjä.

Italiaano jakaa mielipiteitä laidasta laitaan, sillä se ei ole “peruskoiran” näköinen, vaan hyvin persoonallinen hoikkine pitkine jalkoineen. Ulkona kylmällä ilmalla italiaano saattaa vaikuttaa vaisulta ja pelokkaalta, mutta vapaana ollessaan auringonpaisteella sen nopeat spurtit saavat ihailevia katseita. Kotioloissa italiaano yllättää usein käytöksellään vieraat, se nimittäin saattaa riehaantua täysin vallattomaksi rellestäjäksi, hyppii ja pomppii vieraiden sylissä ja kiipeilee sohvien selkänojilla.

Sitä ei useinkaan ole “yleisten mallien mukaan” koulutettu, italiaano nimittäin rakastaa hyppiä ihmisiä vasten ja nuolla kasvoja. Toisaalta se taas saattaa vain käpertyä omiin oloihinsa peiton alle tai omistajansa syliin, ja luoda ylimalkaisia katseita häiritsijöihinsä päin. Italianvinttikoiran hankintaa harkitsevan tulee huolella miettiä jaksaako hoitaa tätä myös erityistarpeita omaavaa rotua huolella, ja usein myös pitkään, sillä 15-vuotias italiaano ei ole poikkeus.

Italiaano on suhteellisen terve rotu, mutta perinnöllisiä silmäsairauksia (lasiaisen rappeumaa, kaihia) sekä polvilumpion sijoiltaanmenoa esiintyy jonkin verran. Yhdistelmä ohuet jalat ja elämää suuremmat loikat (italiaano luulee toisinaan olevansa taivaan lintu) saattaa johtaa etujalkojen murtumiin tai jopa luiden katkeamiseen. Ohutturkkisena rotuna italiaano on vaatetettava talvisin, ja koska kylmien ilmojenkin lämpötilat saattavat vaihdella +10 asteesta -30 asteeseen, ja kylmempäänkin, on selvää, ettei yhdellä takilla selvitä.
Italianvinttikoira on erittäin rakastettava ja upea rotu, ja siksipä sillä onkin tuhansia ihailijoita ympäri maailmaa!